DAGBOK

BILDBEARBETNING

Vanligaste frågan jag får från nya fotografer är hur jag gör med bildbearbetning. Innan jag kommer till det så tänkte jag förklara bakgrunden till varför jag bearbetar annorlunda från gång till gång. 

Råmaterialet- Hur jag väljer att bildbearbeta påverkas såklart av vilket råmaterial jag har. Nu snackar jag inte snygghet på den som blir fotograferar utan hur ljuset är i bilden. Det jag främst kollar efter är styrkan och riktning på ljuset och hur det påverkar min bild. Om det finns något i bilden som påverkar färgen, exempelvis något som ljuset studsar på? En gräsmatta, ett hav osv). Studsar exempelvis ljuset på något blått (ett hav) så blir bilden kallare och det påverkar hur jag sen väljer att bearbeta bilden.

Så mitt bästa tips när det gäller bearbetning av bilder är att ta sig tid att kolla hur ljuset faller redan innan man tar bilderna så slipper man mixtra så mycket med den i datorn sedan.

Jag använder inga färdiga presets egentligen utan har gjort mina egna inställningar som bas och sen går jag in och framkallar varje bild digitalt för sig. Inte så tidseffektivt men jag vill justera varje bild för sig eftersom ljuset ofta skiljer sig åt. Jag kastade upp två bilder nedanför här, ett exempel på före och efter bearbetning för att visa hur det kan se ut. Ibland sitter inte ljuset alls och då ser såklart skillnaden mellan en bearbetade och en obearbetad bild större ut men nu vill jag att det ska framstå som jag är värsta kamera-ninjan så jag tog en när jag satt grundinställningarna rätt okej ändå.

Jag ställer bilden i Bridge, lägger mest tid på att ljuster exponering och färger. Just på denna bild så har jag dragit ner de gröna tonerna lite (är ju väldigt trendigt nu att ta bort allt grönt men det är inte riktigt min smak, vill att gräs ska se ut som gräs). Sen har jag justera magenta nivåerna mot mer rött/orange eftersom det speglar hur det såg ut i verkligheten för mitt öga. Skulle jag göra printar av denna bild skulle jag även gå in och kolla extra på hudtoner och avsluta med att skärpa bilden för rätt format men nu sket jag i det eftersom den är en blogg bild.

Jag vill inte på något vis hävda att alla mina bilder är lättarbetade (suttit i timmar ibland när jag missat i kameran) men jag märker stor skillnad när jag fått ljuset "rätt" och inte i hur mycket jag behöver göra i efterhand. Hoppas det gav en fingervisning, hör av er om ni har fler frågor eller är intresserade av fotoutbildning.

BILDBEARBETNING
BILDBEARBETNING
16.02.10 Erica
gärna mer sånt här! :)
16.02.10 Johanna - Fotoblogg!
Det är jätteintressant att få veta lite hur andra jobbar med sina bilder. :) Just det där med ljuset är ju extremt viktigt. Jag har lite svårt att förutse detta just med porträtt, då jag precis börjat att testa att fota det. Ha en skön kväll!
16.02.10 Sonja
Håller fullständigt med! När ljuset är rätt behövs nästan ingen redigering - är ljuset fel kan man efterbehandla hur mycket som helst och det kan bli ok. Men det går aldrig att ersätta naturligt ljus med efterbehandling. Urfina bilder från det bröllopet! :-)
22.02.10 stine
takk for raskt svar på mitt mail til deg! :)skrive gjerne enda mere om hva du gjør i etterarbeid, som hvordan du finner den fargetemperaturen du vil ha, om du bruker noe gråkort eller sånt, hvordan du får så herlige hudtoner og mye mer! det er så herlig å lære av så flinke fotografer som deg!!!! :)kram stine :)
23.02.10 HITTA RÄTT TEMPERATUR I BILDEN | SmallpigArt Photography bröllopsfotograf Stockholm Sverige / Weddingphotographer Stockholm Sweden
[...] fått så många mail efter mitt förra inlägg om bildbearbetning, kul att det intresserar så många :-) Tänkte fortsätta på samma bana och prata om temperaturen [...]
26.02.10 anna svensson
Det är jättekul att du delar med dej av bildbearbetning och ger lite tips och råd. Du inspirerar!
26.02.10 anna svensson
Det är jättekul att du delar med dej om bildbearbetning och ger tips och råd. Du inspirerar!
17.01.19 Niklas
Kul med redigeringstips och få se hur du jobbar med dina galet fantastiska bilder. Men använder du kodak gold som bas till ex bilden ovan?
18.01.19 Anna Roström
Tack snälla! Kul att du gillar inlägget. Precis, jag har en bas som jag gjort om, i detta fall är basen/tonerna kodak gold men jag tycker att om jag bara tar det preset rakt av så blir det för mycket filter-känsla, det är därför jag gjort om och får sätta olika inställningar på alla bilder för att de ska hålla "min stil". När jag gjort alla justeringar så brukar jag spara ner det som en ny preset (en egen) så jag kan återanvända den.
18.01.19 Martin
Riktigt bra guide! Vilken typ av ljus tycker du det är roligast att fota i?
18.01.19 Anna Roström
tack :) Jag älskar släpljus (osäker på om det ordet finns) men tänk ljus på morgon och eftermiddag.