DAGBOK

gravidfotografering & fotoljus

Jag är en så kallad vädermänniska. Synonymt för vårt folkslag är att vi ändrar humör efter väder. Oj, solen skiner, jag är visst jätteglad. Nejmen grå snöslask, bajsdag. Jag har dock ett undantag, det är när jag ska fotografera, då blir jag nästan lika glad över att det är molnigt (i alla fall om jag ska fotografera mitt på dagen). Självklart har det med min nördiga relation till ljus att göra, fotoljus alltså, inte doftljus. Eller jo, jag är rätt besatt av doftljus också nu när jag tänker efter.

Back to the point som man säger over där. Väder. Ett sånt fantastiskt fenomen. Är det dåligt så får man kompisar i att prata om hur dåligt det är. Är det bra så får man kompisar för att folk är glada av det fantastiska vädret. Sen finns det så klart en kategori som klagar och är missnöjd oavsett. Så kallade surpittar. Inget väder biter på deras humör.

När jag ändå är inne på det här med väder så tänkte jag passa på att tipsa lite om när jag tycker det är bäst på dagen att fotografer porträtt. För att förenkla det hela så har jag tre väderkategorier. Toksol, moln eller pissregn. Enkelt. Vi struntar i blandväder för då håller inte mina regler :)

Toksol- Kolla vilken tid solen går upp och ner den dagen det gäller. Jag brukar använda mig av en app som heter The photographers ephemeris (finns säker bättre versioner men det är den här jag testat). Sen försöker jag hålla mig till 1-2 timmar innan det klockslaget. Om det är svårt att få personerna du ska fotografera att köra vid vid 20-21.00 kanske du kan föreslå att dela upp porträttdelen. Ta några bilder i skuggan tidigare på dagen och sen resten i en pause på middagen (om vi pratar bröllop).

Moln- Det absolut enklaste ljuset, ofta jämt och fint, funkar hela dagen. Däremot försöker jag undvika soluppgång/nedgång (det kan så klart bli effektfullt det också) för att inte få så blå toner i bilderna. Säkraste ljuset.

Pissregn- Egentligen älskar jag när det regnar (vid fotografering), himlen är ofta dramatisk och färgerna underbara. Logistiskt kan det vara lite knöligt, men allt för konsten. Mitt tips här är att försöka fotografera när det är som ljusast under dagen (lunch typ) och gärna vara på en plats där ljuset kan reflekteras, vatten exempelvis.

Så. Där var ett litet enkelt väderinlägg. Över till bilderna. Egentligen behöver jag en roman för att beskriva hur glad jag är att Ola & Charlotta kom in i mitt liv. Två fantastiska människor, alltså på riktigt. Jag har följt dem sen det magiska bröllopet i Göteborg 2011 (länk till höger), herregud va tiden går. En lyckofest full av magskratt, glädjetårar, Charlotte Perrelli och fest till det ljusnade. Lyckan över deras efterlängtade graviditet (som nu är en liten Aston, kommer bilder på honom sen) är total. Så när jag fick åka ner till Göteborg och fotografera deras gravidbilder så blev det en och annan tår... Äsch, jag visar bilderna bara. Ni fattar ju att Charlotta & Ola betyder mycket för mig helt enkelt.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
11.02.15 Malin
Vilka härliga bilder, o vilka fantastiska klänningar Charlotta bar! Alltid lika kul att kika på din blogg o dina bilder Anna! Kan man få prya med dig nån gång när du är i närheten av Göteborg i framtiden ;) Hade vart otroligt roligt! / Malin