DAGBOK

Fotoguide för vilsna föräldrar

The ultimata gravid och barnfotografering guiden är här. Den löser alla dina problem, städar, lagar mat och ger dig massage, i alla fall om den skulle säljas på tv-shop. Men nu är den gratis så det enda den faktisk kan göra är att hjälpa dig att förstå när det är bäst att boka en fotografering.

Med risk för att låta som en barnmorska så vill jag säga att alla graviditeter och alla barn är olika. Men jag kan ändå ur ett fotoperspektiv ge lite generella tips på när det brukar vara enklast att fotografera sitt barn eller sin mage (nu pratar vi gravidmage, för dig som vill föreviga dina bilringar eller magrutor gäller andra tider och tips ;-).

När det gäller gravidfotografering så finns ju allt mellan jagärvärstasexbomben till snällaskjutmigminrövärstörreänenflodhäst. Visst går det att fotografera sig när man känner att röven är större än man trodde var möjligt, kan vara väldigt vacker. Men försök pricka en fas där du känner dig tillfreds med dig själv, hur man känner sig brukar synas på bilderna. Men var inte orolig om du är en sån som inte njuter av att vara gravid. Jag kommer oavsett peppad dig under fotograferingen tills du kommer till ”jagärvärstapuddingen” stadiet. Ok, vad pratar vi för veckor då? Dom som mår dåligt gör det oftast i början och i slutet av graviditeten, att satsa på fotografering mellan vecka 32-36 är därför ingen dum ide. Är du en sån som mår toppen så funkar så klart även vecka 32-36 för dig. Då brukar magen synas bra och man är oftast hyfsat rörlig.

Sen när du sitter där hemma med matning varannan timme dygnet runt och undrar vem som skakade om världen så är nog fotografering det sista du tänker på en. Planera därför in sånt innan bebisen kommer. Fundera vad det är för bilder ni vill ha av er nya familj, är det nyfödda bubblan eller den busig 1-åring, kanske både och. Men när ska man göra fotograferingen för att få bästa resultatet? Om jag ska svara lite jag-säljer-dammsugare-och-min-mamma-om-det-så-krävs, så svarar jag att alla åldrar är bra för fotografering. Men sanningen är den att det finns faser där barn inte gör sig rättvis på bild, diplomatiskt sagt va ;-D Och eftersom jag vill att ni ska få bästa förutsättningar så kommer här min egen barnfotograferingsguide (detta är en uppdatering på den förra guiden jag skrev 2011) med fokus på när barn är som enklast att fotografera.

Fas medvetslös: Ditt barn är nyfött (1-14 dagar) och du undrar hur livet kunde förändras så snabbt. Som fotograf kan man göra vad man vill med den lilla, lägga den i kastruller, korgar, lådor, you name it, när den väl sover så är den helt samarbetsvillig! Bilderna från en nyföddfotografering blir ett härligt minne av en tid som är över i ett andetag och som man alltid kommer att se tillbaka på och romantisera över (fast det egentligen var rätt tufft).

Fas karatefull: Ditt barn kontrollera varken ögon eller kroppsdelar, det viftas lite med armarna men huvudet hänger mest. Föreställ dig en fullgubbe. Svår fas att fotografera eftersom barnet inte kan lyfta huvudet själv.

Fas lustgas: Ditt barn skrattar åt allt, håller upp huvudet när det ligger på magen, kanske även kan sitta med lite stöd. Man börjar även se lite härliga personlighetsdrag. Bra, bra, bra fotograferingsfas.

Fas salongsberusad: Ditt barn vinglar runt, går men ramlar lite, är med i matchen och nyfiken. Går att få på vilka kläder du vill utan mutor. En liten människa helt enkelt. Om man vill vara ute så är det en bra fas eftersom barnet kan gå själv och ni slipper få bilder när ni bär barnet hela tiden.

Fas jag bestämmer: Ditt barn bestämmer, du mutar med glass, springer efter, lyfter tillbaka. Blir oftast mycket skratt och många tårar, som livet är mest. Enklas att fotografera dessa barn ute eller i en säng där de kan hoppa, busa och jag kan följa dem på deras villkor. Gillar verkligen den här fasen eftersom man aldrig vet vad som kommer hända.

Så med det sagt bjuder jag på en liten blandning av gravid, barn och familjefotograferingar från senaste året. Har ni minsta fundering kring bokning, priser eller hur det fungerar så är det bara att ni hör av er eller kollar i länksamlingen till höger där både pris och portfolio finns.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image